Kedi Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Her konuda yazabileceğimi iddia ediyorum ama çok fazla konuda uzman olduğumu iddia edemem. Rahatlıkla söyleyebilirim ki kediler ve bir kediyle yaşamak konusunda gerçek bir uzmanım.
Kedi sahiplenmek isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken birçok konu var. Elimden geldiğince evinizi bir kediyle paylaşmanın nasıl bir deneyim olduğunu ve evcil hayvan sahiplenmeden önce neleri bilmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Yazıya başlamadan önce artık söylememize bile gerek olmaması gereken evcil hayvanların satın alınan oyuncaklar olmadığı konusunu hatırlatayım. Para vererek evinize yeni bir üye almak zaten oldukça anlamsız bir konu fakat biz satın aldığımız sürece bu hayvanlar satılmaya ve uygunsuz şartlarda üretilip yaşatılmaya mahkum kalacaklar. Bu yüzden lütfen “satın alma sahiplen!”.
En önemli konuyu vurguladığımıza göre hadi gelin hep beraber kedi beslemek nasıl bir şeymiş keşfedelim.
Yavru kedi bakımı

Barınaktan kedi sahiplenmeye karar veren birçok kişi yavru bir kediyle yola çıkmak ister. Hatta bazı insanlar arkadaşlarının kısırlaştırılmamış kedilerini takip eder ve onların yavrularını ailelerine katmak isterler. Her ne kadar yavru kedilerin dünyadaki en tatlı yaratıklar olduğu konusuna katılıyor olsam da yavru kedi bakımının zaman ve enerji alacak bir iş olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Öncelikle eğer bir mecburiyet yoksa yavru kedileri ilk iki ay annelerinden ayırmamaya özen göstermeliyiz. Eğer annesi olmayan bebek bir kediye bakmanız gerekliyse lütfen bu konuda başka bir Google araması yapın çünkü onların çok özenli bir bakıma ihtiyaçları olacaktır.
Evcil hayvan yetiştirmek de çocuk yetiştirmek gibi, herkesin ebeveynlik stili birbirinden farklı ilerliyor ama bence hepimizin uyabileceği bazı temel kurallar var.
Oyuncak ayrımı yapın!
Oyuncak olmayan ve daha sonra oynamalarına izin vermeyeceğiniz hiçbir şeyle oynatmayın. Yavru kedilerin elinizi, ayağınızı yakalamaya çalışmaları, kulaklığınıza zıplamaları, perdelerinize tırmanmaları gerçekten inanılmaz tatlı görüntüler ortaya çıkarıyor. Ne yazık ki oyuncak olmayan nesnelerle oynamaya alışmaları ilerleyen zamanlarda kendilerine veya başkalarına zarar vermelerine yol açabilir. Evinize misafir gelen küçük bir çocuğun ellerinin çizikler içinde kalması veya kedinizin kablo kemirerek elektrikten etkilenmesi gibi olası sonuçlardan kaçınmanız için bu konuda net olmanız çok önemli.
Kurallarınızdan sakın taviz vermeyin!
Kediler istediklerini elde etmek konusunda oldukça akıllı ve becerikli hayvanlar. Evde kedi beslemek istiyorsanız kurallarınızı ilk günden netleştirdiğinizden ve asla taviz vermediğinizden emin olmanız gerekir. Mesela kedinizin tezgahlara çıkmasına izin vermeyecekseniz ilk günden bu konuda tavrınızı net olarak belirlemelisiniz. Yanlış davranışa vereceğiniz standart bir tepkinizin olması da öğrenme sürecini kolaylaştıracaktır. Bu tepkinin kesinlikle şiddet içermemesi gerektiğini vurgulayıp, yüksek sesle kızmanın en iyi uyarı yöntemlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Çok zor durumda kaldığınızda üflemek veya çok az miktarda suyla kedinizi biraz ürkütmek gibi yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.
Bir düzen oluşturun
Kedilerin de insanlar gibi karakterleri ve alışkanlıkları olduğunu fark edeceksiniz. Bu yüzden ben kedi sahibi olmak diye bir konseptten bahsedilemeyeceğini düşünenlerdenim. Bir kediyle evinizi paylaşabilirsiniz, ama onun sahibi veya patronu olmanız pek mümkün değildir. Daha önce de dediğim gibi kedi yetiştirmek çocuk yetiştirmeye oldukça benziyor. Kedinize şefkat gösterir, bir yeme düzeni oluşturur, bolca oyun oynarsanız o zaman sağlıklı bir ilişki kurma şansınız çok yükselir.
Rahatsız olabilecekleri durumlara hemen alıştırın
Atalarımız boşuna ağaç yaşken eğilir dememişler. Evde kedi beslemenin en büyük zorluklarından biri de kedilerin öz bakımlarını kendi başlarına yapmak isteyen hayvanlar olmalarından kaynaklanmaktadır. Mesela bir köpeği yıkamak, taramak, tırnaklarını kesmek oldukça kolaydır hatta keyifli bir aktivitedir. Fakat evde kedi bakımı yapmanız gerektiğinde iş biraz daha zor bir hale gelebilmektedir.
Mesela bahçeli bir eviniz varsa ve kedinizi yıkamak gibi bir ihtiyacınız oluşacaksa yavruyken başına su değdirmeden belli aralıklarla vücudunu yıkarak onu alıştırmanız faydalı olacaktır. Eğer tırnaklarını evde kesecekseniz yine yavruyken kedinizi ürkütmeden sık sık tırnak bakımı yapmanız evcil hayvanınızın bu duruma alışmasını kolaylaştıracaktır. Eğer bu işlemleri veterinerde halledecekseniz, kedinizin taşıma çantasına girip çıkarken kendini rahat hissetmesini sağlamak için normal zamanlarda çantayı açık tutabilir ve küçük ev arkadaşınızın orada vakit geçirmesine izin verebilirsiniz.
Yetişkin kedi sahiplenme
Her ne kadar yavru kediler inanılmaz sevimli olsalar da yetişkin bir kedi sahiplenmek her zaman çok daha mantıklı bir karardır. Yavru bir kedi sahiplendiğinizde yetişkinliğinde nasıl bir karakteri olacağı ve karşınıza çıkarabileceği sorunları tahmin edemezsiniz fakat yetişkin bir kedide bu tarz durumların ön görülmesi oldukça kolaydır.
Mesela koltuklarınız sizin için çok kıymetliyse ve sahiplendiğiniz 4 yaşındaki kedinin ev eşyalarını tırmalama huyu yoksa bu konuda endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Bu yüzden yavru kedi sahiplenme yarışını hiçbir zaman anlayamamışımdır. Evinizde oyuncu, koşturup duran, enerjik bir çocuk mu istersiniz yoksa bütün akşamı kucağınızda geçiren bir miskin mi?
Yavru bir kedi sahiplendiğinizde isteklerinize ulaşmak için bir kumar oynamış olurken yetişkin bir kediyi sahiplendiğinizde beklentilerinizi karşılama ihtimalinizin ciddi anlamda yükseleceğini aklınızın bir köşesinde bulundurun.
Evde hayvan beslemenin zorlukları

Evde kedi beslemenin ve köpek beslemenin birbirinden farklı zorlukları var ama her ikisi için de ilk aşamada düşünülmesi ve söylenmesi gereken evinize yeni bir üye aldığınızı unutmamanız. Bu üye sakar çıkabilir ve eşyalarınıza istemeden zarar verebilir, hırçınlıklar yapabilir ve eşyalarınıza bilerek de zarar verebilir.
Yani size açıkça söylemem gerekir ki konfor alanınız evcil hayvan beslemeye karar verdiğinizde mutlaka daralacak. O sebeple evinizin bir üyesi olacak ve uzun yıllar sizin sorumluluğunuzda kalacak bu canların sorumluluğunu taşıyıp taşıyamayacağınızı iyi düşünmelisiniz.
Bana sorarsanız kedi sahiplendikten sonra en büyük problem çocuğunuzun hastalanması oluyor. Birçok farklı hastalıkla baş etmem gereken kedilerim var ve hayatımın en zor günleri veterinerde onları beklediğim günler oldu. Hem madden hem de manen buna kendinizi hazır hissettiğinizden emin olmadan bu işe lütfen kalkışmayın.
Kedi sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

Kedi sahibi olmak isteyenler bu kararı almadan önce aşağıdaki maddeleri lütfen dikkatle okusunlar.
Evinizdeki eşyalar sizin için çok kıymetliyse ikinci bir kez düşünün. Ben “hiç tırmalamayan kedi” diye bir şey ne gördüm ne de duydum.
Hayatını size bağımlı olarak geçirecek bir canlıyla ev arkadaşı olduğunuzu unutmayın. Tatile çıkarken, bir program yaparken, evinizi taşırken her zaman onu da düşünmeniz gerekecek.
Hasta olduğunda günlerce veterinerle ilgilenmeniz gerekecek, kilosunu iyi takip etmeniz hatta zaman zaman muayene edercesine bir problemi olup olmadığını anlamanız gerekecek.
Bütün eşyalarınız tüyle kaplanacak. Evi hafta bir süpürüyorduysanız bunu 3 katına çıkarmanız gerekecek. Bu konuda kedi ailelerine en büyük önerim robot süpürge almaları
Tuvalet konusu çok büyük bir problem değil bana sorarsanız. Her gün kedi kumunu temizlemeye 5 dakika ayırmanız yeterli olacaktır.
Kedinizin mamasını, suyunu verip, tuvaletini temiz tutmanız ona iyi baktığınız anlamına gelmez. Bir çocuk gibi ona zaman ayırmalı, sevmeli oyunlar oynamalısınız.
Son olarak bir kedinin size aylık masrafını hesaplamanızı ve altından kalkamayacağınız bir yükü sırtlanmamanızı öneririm. Yalnızca mama ve kum masraflarını da düşünmeyin lütfen, aşıları ve tedavi masraflarını da koyduğunuzda evcil hayvanınız için hatırı sayılır miktarda para harcamanız gerekebilir.
Eğer yukarıdaki liste sizi ürkütmediyse ve bunlarla başa çıkabileceğinize inanıyorsanız lütfen barınaktan veya sokaktan bir kedi sahiplenmeyi önceliklendirin. Doğru insan diye bir şey var mıdır bilemem ama doğru kedi diye bir şey kesinlikle var. Sahiplendirilmeye çalışan yüz kediyi fark etmeyip yüz birinciye aşık olabilirsiniz. O yüzden eğer kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz de acele etmeyin, cins kedi sahiplenmeye çalışmayın, arkadaşlarınızın kedilerinin yavrulamalarını beklemeyin. Hatta mümkünse arkadaşınızı da kedisini kısırlaştırması için ikna edin.
Her kedi sahibine özeldir, ırk takıntılarını, yavru kedi düşkünlüğünü bırakıp size ihtiyacı olan bir cana iyi gelmek emin olun hem sizin hem de evinizi açtığınız bebek için çok daha mutluluk verici olacaktır.